Vad innebär lagen och vad
behöver ni göra för att följa den?
Är ni ett företag med minst 50 arbetstagare?
Då behöver ni enligt lagen, som trädde i kraft december 2023*, en struktur för visselblåsning på plats. Till antalet anställda räknas också deltids- och timanställda samt konsulter.
*För organisationer med 250 anställda och fler samt för offentlig sektor med 50 eller fler har det varit ett lagkrav sedan 2021.
Oberoende visselblåsarfunktion
En visselblåsarfunktion ska hanteras av särskilt utsedda personer eller enheter som ska vara oberoende och självständiga. Arbetsplatsen ska ha tydliga interna rutiner för hur rapportering om missförhållanden ska tas emot, följas upp och hanteras.
Personen som visselblåser ska ha möjlighet att göra det skriftligen, muntligen via telefon eller annan inspelningsfunktion samt vid ett fysiskt möte.
Skydd för visselblåsare
En visselblåsare ska skyddas mot repressalier från organisationen som visselblåsningen gäller. Skyddet gäller vid rapportering av missförhållanden som har uppstått eller som högst sannolikt kommer att uppstå i verksamhet som är arbetsrelaterad. Det avser alla negativa efterföljder för visselblåsaren såsom uppsägning, hot, hämnd och straff.
Om en visselblåsare ändå utsätts för repressalier ska det finnas rätt till skadestånd och organisationen det gäller kan bli skadeståndsskyldig.
Tillgängligt för alla
Visselblåsarfunktionen ska vara tillgänglig för alla som har en arbetsrelaterad koppling till organisationen, även för individer som har haft eller kan komma att ha.
Utöver anställda som också inkluderar deltids- och timanställda räknas konsulter, volontärer, praktikanter, verksamma aktieägare och andra tillsynsorgan in. Ledande roller såsom verkställande direktör och generalsekreterare omfattas liksom tjänstlediga, sjukskrivna och arbetssökande.
Vill ni veta mer om lagen?
Visserblåsarlagen utgår från EU:s visselblåsardirektiv och syftar till att både underlätta och uppmuntra till visselblåsning samt stärka skyddet för visselblåsare. Lagen gäller vid rapportering av information om missförhållanden i ett arbetsrelaterat sammanhang som det finns ett allmänintresse av att det kommer fram.
Läs lagen här